Za sve polaznike Škole za kreativni POMAK kao bonus radionicu organizovaćemo predavanje na temu WorPres CMS sistem. Ovo predavanje Timočki Omladinski Centar realizovaće 24. oktobra 2020. godine, u Prostoru za POMAK, u saradnji sa IT Akademijom, a predavanje će održati Zaječarac, Vuk Ninić, diplomirani inženjer informatike, inače profesor ove akademije.

Na ovom predavanju učesnici će se upoznati sa WordPress CMS sistemom. Prvo ćemo razjasniti osnovne pojmove i naučiti kako da instaliramo WordPress. Saznaće kako se kreiraju stranice i šta zapravo znače post i page unosi. Naučiće i kako da kreiraju navigaciju sajta, kako da upravljaju korisnicima i nivoima pristupa. Nakon ovog predavanja mladi će biti sposobni da uskoče u svet WordPressa.

WordPress je besplatan, open-source Content Management System. Primarno se bazira na PHP jeziku, ali zavisi i od HTML, CSS, MySQL i mnogih drugih jezika i tehnologija. Mnogi ga smatraju najznačajnijim CMS rešenjem današnjice, a svakako je najčešće u upotrebi na modernom webu.

Pomoću njega, kao i uz pomoć raznih drugih CMS rešenja, omogućeno je lakše kreiranje raznih sajtova. WordPress jeste prvobitno zamišljen kao blog platforma koja bi omogućila blogerima da sami postave, uređuju i održavaju svoj blog, bez potrebe da programeri sa većim znanjem PHP-a i drugih jezika uzmu učešće.

Ipak, WordPress je odavno prerastao tu ulogu i danas se može naći kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija. I dalje se u osnovi, u njegovom jezgru mogu naći naznake te prvobitne namene, ali to ne sprečava da pomoću njega kreiramo sajtove opšte namene, news portale, web prodavnice i tako dalje, jer je on danas ne samo blog platforma, već potpun i kompletan CMS, koji možemo koristiti u praktično svakoj prilici.

Mnogi sajtovi koje viđamo svakodnevno se baziraju na njemu, jer, s jedne strane, olakšava postavljanje sajta, kreiranje uz već gotove ili polugotove komponente, ali uz značajne i mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja i uređenja po sopstvenim željama i potrebama. Pomoću WordPressa je moguće postaviti jednostavan sajt praktično odmah, izabrati gotovu temu (theme) koja uređuje vizuelnu stranu, uključiti i podesiti željene dodatke (pluginove) i zaokružiti celinu. Sa druge strane, za one koji žele više, WordPress omogućava zaista mnogo mogućnosti prilagođavanja, programiranja posebnih delova i slično.

Više o IT akademiji, svim njihovim eduaktivnim programima, kao i kako da se vi i te programe uključite, možete pronaći na njihovom sajtu.