U periodu od 27. do 28. juna 2016. u beogradskom Hotelu “88 rooms” održana je Nacionalan konferencija “POMAK transformacija”.

U toku dvodnevne konferencije, pedesetoro učesnika, predstavnika OCD iz cele Srbije imalo je priliku da prisustvuje na pet panela, koji su se ticali transformacije OCD u efikasne, efektivne i samoodržive, primera dobrih praksi iz Srbije, ali i regiona, kao i o mogućnostima finansiranja.

Nakon otvaranja konferencije, na kome su govorili Jelena Milovanović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Goran Radosavljević, izvršni direktor Timočkog omladinskog centra, učesnici Konferencije imali su priliku da pogledaju film o organizacijama civilnog društva koje su se transformisale u efikasne, efektivne i samoodržive, kroz projekat POMAK 2.0.

Druga sesija, prvog dana konferencije posvećena je promociji priručnika “Mapa transformacije OCD”. O priručniku su pričali sami autori, Miloš Došen, Nemanja Glavinić i Goran Radisavljević.

Takođe, deo druge sesija bilo je pridastavljanje novoosnovanih firmi OCD, koje su prošle kroz proces transfromacije kroz projekat POMAK 2.0. Učesnici Konferencije tada su mogli da čuju sve o ovim firamam što nisu čuli u samom filmu, kako je za njih tekao proces transformacije, sa kojim izazovima su se susreli i šta je za njihove OCD zaničaila transformacija.

OCD koje su se transformisale i predstavile kroz dokumentarni i film i u toku ove sesije jesu “EDUCA sapuni”, proizvodnja prirodnih higijenskih sapuna, koje je pokrenuo Forum za kreativno delovanje iz Novog Pazara, zatim prostor za zajednički rad “IT Hub”, koji je oformio Edukacioni centar iz Leskovca, Portal “Moj Bečej” i integrisani marketnig na lokalnom nivou, firma Bečejskog udruženja mladih, portal “Bor030.net” – proizvodnja i distribucija medijskog sadržaja, web tima Bor030, Inkubator “Start(ME)Up”, koji je porekula Građanska čitaonice Libergraf iz Užica, kao i FrameWork doo, firma za organizovanje događaja, koju je osnovao Timočki omladinski centar.

Prvi dan Konferencije “POMAK transformacija” zatvoren je sesijom o primerima dobre prakse iz regiona. Učesnicima konferencije Jan Zlatan Kulenović predstavio je Munja inkubator društvenih inovacija iz Sarajeva, Bojana Škrbović Omerović prezentovala je Networks co-working prostor, njegove sadržaje i mogućnosti koje pruža mladim Sarajlijama. Primer dobre prakse iz Čakovca, iz Hrvatske, učesnicima je prenela Andrea Vuković, koja je predstavila ACT grupu iz Čakovca i njihovo socijalno preduzeće, dok je Milena Kalezić prisutnima pričala o Speed UP projektu i PR centru iz Podgorice.

Deli prostro iz Niša, na Konferenciji POMAK, održanoj na Borskom jezeru 2015. godine, predstavljanje je kao prostor za kreativno delovanje u nastajanju. Drugog dana konferencije POMAK transformacija, u toku prve sesije i primera dobre prakse iz Srbije, Nenad Stojanović predstavio je kako Deli prostor u Nišu izgleda danas, koliko stanara ima, kao i šta to oni nude mladim i kreativnim Nišlijama. Takođe u toku prve sesije, Darko Radičanin iz Dostignuća mladih Srbija, prezentovao je koje su to prilike koje ova organizacija pruža mladim srednjoškolcima kada je u pitanju pokretanje biznisa. Učesnici su mogli tom prilikom da čuju, koje su to srednjoškolske ideje vremenom napredovale i uz podršku Dostignuća mladih Srbije, porasla u mala omladinska kreativna preduzeća. U toku prve sesije drugog dana, predstavljen je i Smart Start – centar za razvoj neprofitnog sektora, o kome je više rekao Aleksandar Bratković.

Radni deo konferencije zatvoren je sesijom o mogućnostima finansiranja. Panelisti ove sesije, Jelena Milovanović iz SIPRU tima, Vjekoslav Vuković iz Trag fondacije, kao i Miloš Došen iz SEVEN mreže predočili su učesnicima konferencije kroz koje programe mogu da pokrenuo transfromaciju svojih OCD, koje mogućnosti im pružaju Trag fondacija i SIPRU tim Vlade republike Srbije.

Samu konferencije, zatvorio je predsednik Upravnog odbora, Timočkog omladinskog centra, Ivan Živković, koji je prisutnima predočio šta je ono što sledi. OCD čiji su predstavnici bili učesnici ove konferencije, imaće priliku da nakon što su čuli sve predsnosti transformacije OCD u efikasne, efektivne i samooodržive, primere OCD koje su se već transformisale, druge primere dobre prakse iz Srbije i regiona, dobiju mogućnost transformacije zahvaljujući podsticajnim sredstvima za pokretanje firmi ili proemnu privredne delatnosti. Ova podsticajna sredstva TOC će dodeliti 8 OCD koje budu ispunile prijavni formular za transformaciju i prošle selekciju komisije. Odabrane OCD neće dobiti samo podsticajna sredstva, već i mentorsku podršku u toku transformacije.

Projekat “Pomak transformacija” realizuje Timočki omladinski centar, finansira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije sredstvima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a sufinansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.