Proteklog utorka, 16. aprila 2019. godine, u Zaječaru je organizaciji Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS, realizovana Konferencija „Mogućnosti razvoja preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji“.

Tom prilikom Timočki omladinski centar pozvan je da predstavi i svoj CoWorking prostor, Prostor za POMAK, kao jednu od mogućnosti za razvoj preduzetničke infrastrukture, mesto okupljanja mladih preduzetnika i frilensera. Imali smo mogućnost da predstavimo Prostor za POMAK kao mesto okupljanja mladih preduzetnika i frilensera, prostor koji pruža mogućnost umrežavanja, razmene znanja i iskustava među ljudima koji možda nemaju istu oblast rada, ali svakako rade u prostoru za zajednički rad i kreativno delovanje.

Cilj same konferencije bio je da se predstavi značaj i primere preduzetničke infrastrukture, te da se tako inicira razvoj preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji.

Na konferenciji su predstavljeni preduslovi za razvoj preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji, uključujući i analize stanja postojeće preduzetničke infrastrukture i poslovnih udruženja i asocijacija.

Na konferenciji su, pored direktora TOC-a Gorana Radisavljevića, govorili i predstavnici IPA Program razvoja poslovnih inkubatora iz Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije – RAS, USAID Competitive Economy Project, zatim FODD HUB – kompanija DESING, kao i Tehničkog fakultet iz Bora.

Predstavnici RARIS-a prisutnima su prezentovali i primere dobre prakse iz Hrvatske. Tom prilikom predstavljeni su  BIOS Poduzetnički inkubator iz Osjeka, Industrijski park + Tehnološki park iz Nove Gradiške, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskog broda, Poljoprivredni poduzetnički inkubator iz Drenovaca, kao i METRIS – Centar za istraživanje materijala Istarske županije.

Na samoj konferenciji RARIS je najavio da je započeo izradu Analizu mogućnosti razvoja preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji, te pozvao sve zainteresovane da popune anketu u okviru istraživanja o potrebama za unapređenjem preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji, koja će poslužiti za dalje planiranje projekta i aktivnosti na ovom polju.

Anketa za privredu

Anketa za javni sektor

Anketa za sve ostale