Timočki omladinski centar, kao što smo već pisali prošlog leta, aktivno radi na otvaranju jednog modernog Co-Working prostora u Zaječaru.

Ovakav jedan, kreativno transformisan prostor, predstavljao bi spoj preduzetničkih, edukativnih, kulturnih i komercijalnih aktivnosti.

Naš cilj je da formiramo moderan, kreativni prostor za zajedničko delovanje zaječarskih kreativaca, frilensera – honoraraca, samozaposlenih radnika. Prostor koji će podsticati razvoj kreativne ekonomije, omogućiti mladim kreativcima da se povezuju i rade periodično ili u kontinuitetu sa ljudima istih ili potpuno različitih poslovnih interesovanja. Kroz podsticanje i promociju samozapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti, pospešiti i lokalni ekonomski razvoj.

Tokom septembra meseca 2016. godine objavili smo vest da će prvi Co-Working biti u prostorijama nekadašnje kultne gradske kafane Hajduk Veljkov Konak, i nositi naziv KONAK. U međuvremenu je, zbog tehničkih problema sa prostorom, došlo do promene lokacije Co-Workinga. Dužni smo da vam damo odgovor zašto je do toga došlo.

S obzirom na to da je prostor u kome se nalazila nekadašnja kafana Hajduk Veljkov Konak, u procesu restitucije, nismo bili u mogućnosti da osiguramo da ćemo po okončanju tog procesa, ostati u tom prosotoru duži vremenski period, što je jedan od bitnih uslova za uspešnu realizaciju celokupnog projekta, odlučili smo da potražimo drugi, adekvatniji prostor.

Prostor koji se pokazao kao adekvatniji i funkcionalniji za pravljenje Co-Working-a tj. POMAK prostora za kreativno delovanje, jeste 8. sprat nekadašnje Timogradnjine zgrade, koja se nalazi u samom centru Zaječara.

Zahvaljujući programima Trag fondacije i USAID-a, Razvojne agencije Srbije, Ministarstva omladine i sporta, kroz koje je podržan projekat „POMAK prostor“, radovi u prostorijama budućeg Co-Working prostora za kreativno delovanje su počeli.

Trenutno su u prostoru u toku grubi građevinski radovi, a mi se nadamo da će, kompletno opremljen i funkcionalan za rad, prostor za kreativno delovanje naših budućih stanara, zaječarskih frilensera i mladih preduzetnika, biti otvoren već do kraja ove godine.

Idejno rešenje prostora i 3D vizaluzacija: DIA Martin Stanković.