Treningom za prikupljanje sredstava nastavljen je proces transformacije OCD kroz projekat POMAK transformacija. Nakon prvog trening modula, održanog sredinom septrembra 2016. godine, u toku kog je bilo reči o pisanju biznis i marketing planova, na drugom trenig modulu učesnici projekta POMAK trensformacija učili su o načinima prikupljanja sredstava, radili na razvijanju svojih biznis planova i pravili plan održivosti svojih ideja.

U periodu od 7. do 9. decembra 2016. godine, u Nišu je realizovan drugi modul treninga, u okviru koga su učesnici imali prilike da sa trenerom Mladenom Jovanovićem prođu kroz nekoliko tehnika prikupljanja sredstava. Pored teorijskog dela o principima i tehnikama prikupljanja sredstava, kao i primera dobre prakse iz Srbije, kada je u pitanju prikupljanje sredstava za određene ideje, učesnici su imali priliku i da kroz simulacije raznih tehnika prikupljanja sredstava iskuse i kako izgleda pričati sa potencijalnim donatorom.

S obzirom da su učesnici projekta POMAK trensformacija, između dva trening modula imali zadatak da napišu svoje biznis planove, za biznis ideje koje žele da razviju i kroz koje žele da se transfromišu u samoodržive organizacije, u toku ovog modula, sa trenerima Nemanjom Glavinićem i Goranom Radisavljevićem, učesnici su radili na dodatnom uobličavanju svojih biznis planova. Takođe, u tom delu treninga učesnici su radili i na planu održivosti svojih biznis ideja za transformaciju.

Poslednjeg dana treninga učesnici su obišli DELI prostor za kreativno delovanje u Nišu, kao primer dobre prakse prikupljanja sredstava jedne OCD za otvaranje i opremanje prostora za zajednički rad kreativaca u Nišu.

Učesnici POMAK 2.0 transformacije takođe su bili deo drugog trening modula. S obzirom da je u procesu njihove transformacije organizovan samo trening za pisanje biznis i marketnig planova, ali ne i za prikupljanje sredstava, a da sve OCD koje su se transfromisale kroz projekat POMAK 2.0 još uvek rade na razvoju održivosti svojih ideja, i oni su bili deo ovog trening modula, kako bi imali priliku da nauče još neke tehnike za prikupljanje sredstava.

Projekat POMAK transformacija realizuje Timočki omladinski centar uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.