Protekle nedelje, od 14. do 16. novembra 2018. godine, u inspirišućem B. Amsterdam prostoru održana je “Coworking Europe” konferencija na kojoj je svog predstavnika imao i Prostor za POMAK.

Na početku konferencije mogli smo da vidimo nalaze Deskmag’s 2018 Global Coworking Survey. Zanimljiva je procena da svaki stanar prostora za zajedničko delovanje van njega (npr. u pekarama i prodavnicama u komšikuku) dnevno potroši oko 10€, što je složićete se dobar doprinos lokalnoj ekonomiji. A zanimljivo je i predviđanje da se u narednih 5 godina očekuje rast kovorking prostora od 25%, a da je sve više ovakvih prostora u manjim gradovima kao što je naš.

Frilenseri su najčešće stanari kovorking prostora, pa pojedine sesije bile posvećene upravo njima tj. kako da zajedno sa kovorking prostorima rastu i umrežavaju.

Trendovi u razvoju kovorking prostora su korišćenje blokchain tehnologije, co-living koncept u ruralnim sredinama, saradnja hub-ova sa kompanijama, specijalizacija prostora ne samo za IT delatnosti…

Osim lokalnog ekonomskog razvoja i tržišta nekretnina kojima doprinose kovorking prostori, razgovaralo se i o važnosti socijalne komponente, odnosno razvoja zajednice, kako svakodnevnom promocijom dopreti do novih članova i omogućiti im nova znanja i veštine.

Interesantno je bilo čuti da i menadžeri mnogih uspešnijih kovorking prostora širom sveta imaju isti problem – da objasne šta je zapravo kovorking, kako bi oni kojima je ta usluga potrebna i korisna znale da takva usluga postoji. Da su ovi prostori mnogo više od rentiranja stolova i sala za sastanke, jer dok deliš prostor za rad sa drugima, stvaraš nova poznanstva, deliš i dobijaš nove ideje, kao i podršku.

Tako su i učesnici konferencije bili voljni da dele svoja iskustva i prakse koja će zasigurno biti implementirana u aktivnosti kovorking prostora i projetne cikluse udruženja u Srbiji koji se bave podrškom frilenserima.

Delegacija iz Srbije bila je najbrojnija na konfrerenciji, a neke kolege su se i osmelile da iskoriste “unconference” metod i moderiraju pojedine sesije.

Prateći deo konferencije činio je i sajam na kome smo se sastali sa brojnim kompanijama koje se bave podrškom kovorking prosotrima, od specijalnog softvera za upravljanje prostorom i kontrole štampanja, preko mobilnih zona za telefoniranje, sistema zaštite do edukativnih i mentorskih mogućnosti za dalji rast i razvoj.

Preko 15 kovorking prosotora u Amsterdamu otvorilo je svoja vrata kolegama koje su tih dana bili učesnici konferencije, tako smo mi posetili Meet Berlage.

Učešće predstavnika kovorking zajednice Srbije na konferenciji Co-working Europe omogućio je tim projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).