U priodu januar – mart 2016. godine, Timočki omladinski centar sproveo je kroz projekta Pomak 2.0 studijse posete namenjene organizacijama civilnog društva, koje u okviru pomenutog projekta prolaze kroz proces transformacije.

Predstavnici Edukacionog centra Leskovac, Bečejskog udruženja mladih, Foruma za kreativno delovanje Novi Pazar, Web tima Bor 030, Građanske čitaonice Libergraf iz Užica i Timočkog omladinskog centra, u perthodna tri meseca posetili su co-working prostore i hub-ove u Beograd, mrežu socijalnih preduzeća i sama socijalna preduzeća. Među njima su ICT Hub, Nova Iskra, InCentar, kao i Smart kolektiv, SENS mreža i LiceUlice.

Cilj studijskih poseta je da organizacije koje su ušle u proces transformacije posete uspešna preduzeća koja se bave istim ili sličnim poslovima kojima će se baviti i OCD nakon procesa transormacije u efikasne, efektivne i samoodržive, te da od ljudi iz tih preduzeća čuju njihova iskustva i preporuke za dalji razvoj.

U perthodnom tromesečnom periodu organizacijama su organizovane i pojedinačne posete, pa je tako Forum za kreativno delovanje iz Novog pazara posetio Hemijski fakultet u Beogradu, gde su prošli i dvodnevnu obuku za pravljenje sapuna, dok je Bečejsko udruženje mladih posetilo redakaciju niških Interenet novina – Južnih vesti.

Tokom poslednje studijske posete, realizovane 9. marta 2016. godine, sa predstavnicim pomenutih 6 organizacija, održan je i poslednji menotrski sastanak sa mentorom Milošem Došenom, kada su dati finalni komentari na biznis planove i prezentacije biznis ideja, koje OCD pripremaju za donatorsku konferenciju, koja će biti održana krajem marta meseca.

Projekat Pomak 2.0 realizuje Timočki omladinski centar, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.