Proteklih pet dana u Prostoru za POMAK održana je Design thinking obuka u okviru projekta Prostor za POMAK podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Dvadesetoro mladih iz Zaječara i Bora imalo je priliku da sa trenerim Denizom Hotijem i Nikolom Rajićem prođu kroz sve faze Design thinking metodologije učeći alate i tehnike koje će primeniti na svojim projektima.

Učesnici su tokom proteklih pet dana naučili kako da razumeju 4 ključna koraka Design thinking pristupa koji će im pomoći da kreiraju inovativna rešenja za izazove iz stvarnog sveta, kako da pristupite istraživanju potreba njihovih korisnika i prepoznaju iste, kako da strateški sintetišu svoja korisnička istraživanja i tako identifikuju mogućnosti za dizajn svojih proizvoda i/ili usluga. Takođe, učili su kako da koriste kreativne tehnike da bi brzo razvili prototipe i učinili da njihove ideja oživi, kao i kako da efikasno testiraju svoje ideje i implementiraju povratene infromacije od korisnika.

“Design Thinking je korisnički orijentisan pristup inovacijama koji u svojoj metodologiji integriše potrebe ljudi, mogućnosti tehnologije i zahteve za poslovni uspeh” – Tim Brown, predsednik i CEO, IDEO

Design Thinking je sistematski pristup rešavanju problema koji:

u centar stavlja krajnjeg korisnika,
orijentisan je na mogućnosti
pruža više opcija i
iterativan je u svom pristupu

Petodnevni trening predstavljao je intenzivno, praktično iskustvo u učenju koje je izazvalo učesnike da izađu iz svojih cipela, zakorače u stvarni svet da bi razgovarali sa ljudima i testirali svoje ideje. Nakon ovih 5 dana iskustvenog učenja, odnosno učenja zasnovanog na njihovim projektima učesnici su spremni da primene Desgin thinking metodoligiju i dizajniraju svoje proizvode i/ili usluge i/ili rešenja za izazove sa kojima se njihova organizacija suočava.