Timočki omladinski centar u periodu od 18. do 20. oktobra 2015. godine, organizovao je obuku na kojoj su predstavnici 9 organizacija civilnog društva imali priliku da čuju više o procesima transformacije OCD u efikasne, efektivne i samoodržive.

U toku tri aktivna dana, polaznici su zajedno sa predavačima Janom Z. Kulenovićem, Milošem Došenom, Nemanjom Glavnić i Goranom Radisavljevići, analizirali svoje projektne ideje, naučili kako se piše dobar biznis plan, šta dobar marketing znači za funkcionisanje jednog preduzeća, ali i da čuju primere dobre prakse.

Jan Z. Kulenović preneo je učesnicima obuke iskustvo transformacije Omladinske infromativne agencije u Munja inkubator kreativnih industrija. Kroz ovaj primer, učesnici su mogli da vidi koji su koraci pri koje OIA prošla na putu ka transformaciju u Munja inkubator. Takođe, kroz primer Munje, učesnicima su date ideje i u kom smeru mogu oni da razvijaju svoje projektne ideje, ukoliko žele da svoje OCD transformišu u inkubatore ili co-working prostore.

Poslednjeg dana trodnevne obuke, predavači i predstavnici Timočkog omladinskog centra dogovarali su sa učesnicima dinamiku rada koja ih očekuje u narednom periodu.

Ono što se očekuje u nastavku projekta, jeste odabira 5 organizacija, koje su bili učesnici obuke, od strane nezavisne komisije, koje će zajedno sa Timočkim omladinskim centrom ući u proces transformacije. Takođe, do kraja projekta, biće realizovano nekoliko studijskih poseta co-working prostorima i inkubatorima kreativnih industrija u Beogradu i Nišu, ali i donatorksa konferencija, čiji je cilj prikupljanje sredstava koja će pomoći ocd da nakon transformacija započnu svoje biznise i biznis ideje pretvore iz ideje u realaizaciju.

Projekat Pomak 2.0, realizuje Timočki omladinski centar, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Cilj ovog projekta je transformacija organizacija civilnog društva u efikasne, efektivne i samoodržive organizacije koje će kroz kreativno preduzetništvo na direktan način doprinositi lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju mladih.