U utorak 13. marta 2018. godine, deo TOC tima učestvovao je na konferenciji “Kreativna Srbija –  Budućnost je kreativna”, koju je oragniozvao kabinet premijerke Srbije, Ane Brnabić.

“Prednost ove industrije je da zadržava mlade ljude u Srbiji, želimo i i one koji su već otišli da pozovemo da se vrate i započnu poslovanje. Želimo i da stranci dođu ovde i započnu poslovanje. Zadatak i obaveza Vlade je da im obezbedi uslove. Ja se na to obavezujem i dajem reč da će ova vlada to da urad” istakla je premijerka  na otvaranju Konferencije.

Nakon premijerkinog uvodnog obraćanja usledili su paneli i predavnja tokom kojih su svi prisutni imali priliku da čuju više o stanju u više različitih kreativnih industrija, od sprega kreativnih industrija i kulturne diplomatije, preko zanimanja budućnosti i obrazovanja za budućnost, odnosno uključivanja kreativnih industrija u program školstva u Srbiji, do kreativnih HUB-ova kao mesta novih kreativnosti i nove kreativne zajednice.

Nama je svakako bio najzanimljiviji panel o kreativnim HUB-ovima, kada smo imali priliku da čujemo kolege iz DELI prostora iz Niša, Nove Iskre, ImpactHub-a i StartIt centra iz Beograda, Mokrin House-a iz Mokrina, RuralHub-a iz Vrmdže, koji su predstavili šta sve može da se radi i razvija u CoWorking prostorima, a i kako su oni nastajali i razvijali svoju zajednicu.

Tokom konferencije moglo se čuti i više o kreativnim industrijama u službi brendiranja nacije, događajima kao kreativnim i turističkim centrima, a savetnica premijerke Brnabić predstavila je akcioni plan za razvoj kreativnih industrija u Srbiji.