Juče planirana, pa odložena, ali danas ipak održana, i to pred punom salom Prostora za POMAK, prezentacija u okviru projekta „Srbija i SAD 1918 – 2018 diolomatski i kulturni odnosi“, a koji je održao Bora Dimitrijević, ko-autor pomenutog projekta.

Cilj je bio da se novim generacijama što više približe srpsko – američki odnosi kroz dokumente i fotografije, ispriča priča o prijateljstvu i vezi između ljudi koja traje već 100 godina.

Projekat „SAD – SRBIJA 1918–2018, diplomatski i kulturni odnosi”, je koautorski rad g-dina Bore Dimitrijevića iz Zaječara, i g-dina Miladina Miloševića iz Beograda, i govori o dešavanjima na diplomatskom i kulturnom planu između dve države u navedenom periodu. Ova izložba u Zaječaru je prva u nizu od 16 gradova Srbije koje će autori sa postavkom i PowerPoint prezentacijom, poput ove u POMAK-u,  obići do kraja godine.

Ovoj prezentaciji prethodilo je otvaranje izložbe u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ koju je otvorila gospođa Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. 

Ova izložba se može razgledati u renoviranoj galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru do 13. marta 2018. godine.

Fotografije: Ivica Ivanović