U okviru kampanje kulturnog nasleđa, EU info centar u Beogradu i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) organizuju sedmi po redu Festival evropskog filma čija je svrha otkrivanje i istraživanje srpske i evropske kulturne baštine kroz film. Moto kampanje Evropske godine kulturnog nasleđa i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”.

Festival evropskog filma je manifestacija koja tradicionalno počinje u maju, tokom Meseca Evrope u većim gradovima Srbije, traje čitave godine, da bi se završio na zimu projekcijama filmova u Beogradu. Sedmi Festival evropskog filma počinje u Zaječaru 16. maja u 17.30h i traje sve do 20. maja u omladinskom centru „Pomak“, projekcijom nagrađivanog srpskog dokumentarnog filma „Druga strana svega“, rediteljke Mile Turajlić. Istog dana, u 18.00h biće otvaren festival i u Centru za kulturu Mladenovac, gde će festival trajati do 19. maja, italijanskim filmom “Leopardi”, koji je osvojio čak 20 nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Nakon Zaječara i Mladenovca, Festival evropskog filma seli se u Gradski kulturni centar Užice (4-7. jun), Kulturni centar Šabac (5-8. jun i 3-6. jul), Centar za kulturu Lazarevac (7. jun – 23. avgust), Dvorište Oficirskog doma Niš (20-23. jun), KCNS i Brod teatar u Novom Sadu (4-19. jul), Novi Pazar (biće naknadno potvrđeni datum i mesto), Veliki trg Zemun (23-26. avgust) i EU info centar, Beograd (januar 2019. godine). Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Ljubitelji sedme umenosti uživaće u 19 najnovijih filmova u znaku kulturnog nasleđa Starog kontinenta: Nemačke, Holandije, Austrije, Kipra, Belgije, Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Španije, Grčke, Švedske, Danske, Italije, Slovenije, Bugarske, Francuske, Portugalije, Velike Britanije i Srbije, kao domaćina festivala.

***

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope. Pod istim sloganom, Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža (EU info centar Beograd i EU info kutci u Nišu i Novom Sadu) organizuju kampanju promocije kulturnog nasleđa koja će trajati tokom čitave godine.

Više od 40 događaja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i drugim gradovima biće organizovano tokom kampanje čiji je cilj da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima, pojača svest o zajedničkom kulturnom nasleđu i ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Sve događaje možete pratiti na sajtu kampanje http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova
#EUfilmFest
#EvropaZaKulturu
#EuropeForCulture.