Ono što je u poslednjim nedeljama privuklo pažnju velikog broja naših sugrađana je svakako izlazak Codehide-a na ulice. Tom povodom organizuje se panel diskusija CodeHide 0.1.

Cilj panel diskusije je podsticanje aktivizma kod mladih, podsticanje kritičkog mišljenja, razgovor o digitalnim tehnologijama kao i samo druženje i upoznavanje sugrađana sa istim interesovanjima.

Projekat „CODEHIDE“ realizuje (neformalna grupa OUTHIDE) Timočki omladinski centar u okviru programa donacije „ZImanov fond za mlade“ koji realizuje ZIman u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Konferencija je besplatna, a agendu možete naći u nastavku.

===================================================
subota, 19. maj (Prostor za POMAK)
===================================================

11:30 – 12:00 – Okupljanje učesnika
12:00 – 13:00 – Panel Aktivizam/aktivizam u digitalnom prostoru
Govore:

Aleksandar Blagojević (Osnivač Piratske partije srbije, jedan od osnivača Pirate Parties International)
Kolčić Miljan (Idejni tvorac projekta)
Aktivisti pokreta „Niška urbana gerila“
Moderator: Danko Nikolić, Zaječarska Inicijativa

13:00 – 13:30 – Posluženje i neformalni razgovor
13:30 – 15:30 – Crypto Party, Petar Simović (CryptoParty Srbija)
Radionica je interaktivna, ponesite lap top računare, tablet računare, mobilne telefone.

===================================================

Šta je CodeHide?

CodeHide je umetničko aktivistička platforma. Lokalni umetnici iscrtavaju murale u gradskim naseljima, nakon čega svaki mural dobija svoj QR kod (skraćeno od Quick Response Code). Prilikom skeniranja koda, sugrađani će imati priliku da pristupe portalu na kome će moći da ostave svoj komentar. (Npr. Vratimo boje Zaječaru!; Hoćemo biciklističku stazu do Zvezdana!; Dečiji dodatak kasni dva meseca…) Portal pruža mogućnost građanima da pišu po zidovima i ostanu primećeni i zapamćeni, ali tako da ne menjaju njihov primaran izgled. Na taj način murali dobijaju na težini, kao nosioci gomile „skrivenih“ poruka, dok istovremeno predstavljaju turističku atrakciju i ulepšavaju grad. Do sada je završen jedan mural, dok će se ostali veoma brzo naći na gradskim fasadama. Mural XIII plata nalazi se na adresi: Pana Djukića 10 (fotografija je dostupna na adresi: http://www.codehide.online/murals). Cilj ovog murala je da skrene pažnju na problem korupcije sa kojim se svakodnevno neposredno ili posredno susrećemo.

Adresa projekta: http://www.codehide.online/

Šta je CryptoParty?

Cryptoparty ili Kriptožurka je radionica sa ciljem da prenese znanja i proširi svest o važnosti zaštite ličnih podataka i komunikacija upotrebom alata otvorenog koda tj. FLOSS softvera. Skoro nikakvo prethodno znanje nije potrebno i svako može da prisustvuje. Glavne teme su obično šifrovanje elektronske pošte, šifrovana razmene trenutnih poruka (instant messaging), anonimno surfovanje internetom i generisanje sigurnih šifara za vaše naloge. Potrebni su vam laptop, ili pametni telefon (android), kao i usb.

http://cryptoparty.rs/

===================================================

Opširnije: FB događaj Codehide 0.1