Treba nam savet mladih!

Obrazovni projekat organizacije PLAY iz Novog Sada, uz podršku Ambasade SAD

Projekat ima za cilj da okupi društveno aktivne mlade ljude  (koji imaju između 18 i 30 godina), a koji su zainteresovani da se uključe u konstruktivnu diskusiju o društveno-kulturnim i ekonomskim pitanjima od interesa za mlade u Srbiji. Učesnici diskusija i obrazovnih seminara imaće i priliku da se pridruže Savetu mladih Ambasade SAD u Srbiji –  grupi  volontera koji  kreativnim idejama savetuje Ambasadu o pitanjima mladih.

Projekat sprovodi organizacija “PLAY” iz Novog Sada. Diskusije  i seminari su otvoreni za sve mlade iz Srbije, a sprovodiće se tokom aprila i maja 2018. godine u Subotici (14. i 15. april), Kragujevcu (21. april), Novom Pazaru (27. april), Čačku (28. april), Valjevu (5. maj), Zaječaru (10. maj), Nišu (11. maj) i Vranju (12. maj). Molimo, ispunite prijavni formular! Dobrodošli!

Cilj seminara: izgradnja društvenog kapitala (kroz umrežavanje) i kulturnog kapitala (kroz obrazovanje)

Metod: predavačko-diskusioni

Predavači:

  • Mihajlo Delić, predsednik organizacije PLAY, alumnus Univerziteta Berkli (političke nauke), bivši košarkaš, aktivista za dostupnost sporta svima (sport kao pravo, a ne privilegija).
  • Dr Nina Ninković, alumna Ženevske škole diplomatije- polje ekspertize: globalna bezbednost
  • Nenad Nikolić, predsednik Udruženja građana Mirijevo, pokretač niza incijativa za od strane građana pokrenuto i sprovedeno unapređivanje društvenog života i izgradnje i brendiranje identiteta Mirijeva
  • Dr Slaviša Raković, koordinator srednjoškolskih programa Američkog saveta za međunarodno obrazovanje sa dugogodišnjim iskustvom rada na projektima kulturne diplomatije kroz programe razmene u Srbiji i susednim zemljama.

AGENDA za Zaječar (10. maj)

13:00 Otvaranje seminara (informacije o projektu, predstavljanje predavača)- Mihajlo Delić

13:30 Mladi u Srbiji i globalno (sumiranje zaključaka eseja koje su učesnici programa podneli u prijavama)- Slaviša Raković

13:45 (Samo)obrazovanje za (samo)pomoć  zajednice– Slaviša Raković

14:15 Globalna bezbednost i zapošljivost i mladi u Srbiji– Nina Ninković

14:45 Izvorni aktivizam: kako ideje sprovesti u delo- primer naselja Mirijevo iz Beograda– Nenad Nikolić

15:15 Radionica: Gde sam u svemu ovome ja?! (predstavljanje učesnika seminara, identifikovanje ključnih pitanja mladih u lokalnoj zajednici, kao i lociranje potencijala ljudskih resursa u datoj zajednici)- Mihajlo Delić

16:00 Radionica: Reši problem!  (studija slučaja)- Mihajlo Delić i Nenad Nikolić

17:00 Prezentacije

18:00 Zatvaranje seminara

 

 

U oktobru 2018. zainteresovani učesnici seminara biće pozvani na konferenciju: Mladi u svetu koji se menja, a krajem 2018. godine će biti završeno formiranje Saveta mladih i plana aktivnosti Saveta za 2019. godinu.